Arena na lokalitetu rimskih iskopina Červar Porat

Tijekom antičkog razdoblja zapadnu obalu Istre krasila su mnogobrojna proizvodna imanja kao i imanja za odmor, od kojih je srećom jedno na vrijeme primijećeno, prepoznato i zaštićeno na području Červar Porata. Ovo proizvodno imanje – villae rusticae – kroz svoj dinamični vijek od šest stoljeća, silom prilika prilagođavalo se situacijama i uvjetima koji su ju obuhvaćali, a pritom čuvajući mnoštvo vrijednih nalaza i priča iz onoga doba.

Istraživanja provedena u razdoblju između 1976. do 1979. dokazala su da su se na području iskopina u Červar Poratu izmijenila dva proizvodna kompleksa i to keramičarski kompleks s opekarskom peći u I. stoljeću te uljara u II. stoljeću. Ove cjeline odvojene su jedna od druge blagom padinom, a nakon istraživanja između njih je sagrađena prilazna cesta za novo izgrađenu marinu Červar Porata.

Keramičarski kompleks pokazuje slojevitost što govori o dugotrajnijem korištenju imanja, no teško ga je detaljno protumačiti obzirom na nedostatak bitnih dijelova koji bi objasnili cijelu priču. Ipak, istraženi i konzervirani donji dijelovi komore opekarske peći, dali su informaciju o njenoj ulozi te svrsi unutar slojeva ove zgrade. Nalazi raznih figurica, lampi te općenito fine rimske keramike pomogli su odrediti vrijeme prestanka korištenja peći u drugoj polovici I. stoljeća kada je ona, vjerojatno zbog dotrajalosti, srušena te je prostor korišten kao dvorište.

Kasnije faze razvoja kompleksa rimskih iskopina u Červar Poratu promijenile su arhitektonski koncept te se prilagođavale potrebama stanara.

Druga građevinska cjelina ukazuje na povezanost s fazama izgradnje keramičarskog kompleksa. Proizvodni kompleks – uljara s četiri tijeska, izgrađen je tek krajem II. stoljeća na području starije građevine što dokazuju istraženi ostatci nekoliko torkulara te jednog mlina za masline. Smatra se da je ovaj kompleks bio dijelom preuređen u VI. stoljeću no napušten već u VII. stoljeću.

Udruga vlasnika stanova Červar Porata (UVSČP) već nekoliko godina radi na održavanju i promicanju kulture i kulturnih događaja u Červar Poratu, stoga je i u nekoliko navrata urgirala na očuvanju te komercijalizaciji rimskih iskopina u Červaru. Trenutno najatraktivniji projekt udruge moderno je uređenje – izrada Amfiteatra, na području oko iskopina. Jedna ovakva unikatna građevina mogla bi upriličiti razne kulturno zabavne sadržaje (koncerti, književne večeri, kazališne i plesne predstave, modne revije, likovne izložbe, filmske festivale, opere, klape i druge priredbe) koji bi dali predispozicije za cjelogodišnji život odnosno kvalitetniji razvoj Červar Porata. www.uvscp.hr

Preuzmite cijeli dokument istraživanja nalazišta u Červar Poratu

Share Button

  2 komentara za “Arena na lokalitetu rimskih iskopina Červar Porat

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Current ye@r *